ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αντίθεσή της στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί, εν μέσω θέρους, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης, με το σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο: «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας και των Θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο επιχειρείται μία ακόμη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις υπονομεύουν και καταστρατηγούν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, πλήττοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων για συλλογική διαπραγμάτευση και διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών και όρων εργασίας, καθώς οι διοικήσεις του Υπερταμείου και των θυγατρικών της αποκτούν πλέον το δικαίωμα να τροποποιούν μονομερώς και κατά το δοκούν τους κανονισμούς εργασίας, ακόμα κι αν αυτοί έχουν συμφωνηθεί και επικυρωθεί με πρόσφατες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ καταργεί την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια.
Πρόσφατο παράδειγμα τέτοιων Συλλογικών Συμβάσεων είναι οι υπογραφείσες Σ.Σ.Ε. στον όμιλο ΔΕΗ, που αποτελεί υπόδειγμα ανάπτυξης κατά τα εξαγγελλόμενα από τον κ. Χατζηδάκη.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της προστασίας των εργαζομένων, καθώς οι τελευταίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυθαίρετες αποφάσεις των εργοδοτών, χωρίς προστατευτικό πλαίσιο.
Τέτοιου είδος νομοθετικές ρυθμίσεις δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αλλά δημιουργούν συνθήκες υποβάθμισης της προστασίας των εργαζομένων, πλήττοντας ταυτόχρονα τη συνοχή και την εύρυθμη λειτουργία των ΔΕΚΟ.
Η πρόταση νόμου του Υπουργού κ. Χατζηδάκη αποτελεί ευθεία επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις κατακτήσεις δεκαετιών.
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην πράξη δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή!
Γι’ αυτό, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να προσέλθει σε διάλογο με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, για την εξεύρεση δίκαιων και βιώσιμων λύσεων.

Γραφείο Τύπου
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο