Τρόπους να αποσοβηθούν γενικευμένα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, αναζητούνται από τους αρμόδιους την ώρα που το σύστημα της χώρας παραπαίει, εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου, την ώρα που το σύστημα έχει ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση συναγερμού «επιπέδου 2».
Δυστυχώς το έργο το έχουμε ξαναδεί και παρά τις δυσμενείς εξελίξεις που ενέχει το όλο σενάριο, είναι μια κατάσταση η οποία έρχεται με τον πιο δυνατό και αναμφισβήτητο τρόπο να αποδείξει αυτό το οποίο προσπαθούν – τόσο επίμονα και συστηματικά – να απαξιώσουν κάποιοι όταν πλέον έχει φύγει ο κίνδυνος, όταν πλέον η κατάσταση έχει φύγει από την φάση των συναγερμών και όλοι αυτοί οι «κάποιοι» ξαναβρίσκονται πάλι στην θέση που τους βολεύει/συμφέρει.
Να αποδείξει δηλαδή ότι, οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ είναι ΟΙ ΜΟΝΟΙ που μπορούν να καλύψουν τη συνολική ζήτηση, αποτρέποντας την κατάρρευση του συστήματος, εξασφαλίζοντας ομαλότητα και ισορροπία. Όλο το χρόνο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Στην παρούσα φάση, η αυξημένη ζήτηση – τόσο σε αέριο όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια – φαίνεται να προκλήθηκε από την απόσυρση μέρους του πυρηνικού δυναμικού της Γαλλίας από τις αρχές Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και τις απαιτήσεις που αυτές δημιουργούν, ενώ φυσικά η Ελλάδα – ως κομμάτι του ενεργειακού ντόμινο – ήταν αδύνατο να μην υποστεί τις συνέπειες του προβλήματος με δεδομένο το γεγονός ότι η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή στηρίζεται σήμερα, σε υψηλό ποσοστό, στο φυσικό αέριο.
Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ένα μόνο πράγμα αποδεικνύει και αναδεικνύει: οι καταστάσεις, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβάλλουν να τονωθεί η λιγνιτική παραγωγή της χώρας, επιβάλλουν στο λιγνίτη να βρίσκεται σε πρωταγωνιστική θέση στην ηλεκτροπαραγωγή έχοντας πάντα ως δεδομένο το γεγονός ότι είναι το μόνο καύσιμο που μπορεί να εγγυηθεί ευστάθεια.
Σε διαφορετική περίπτωση οι «πορτοκαλί» και «κόκκινοι» συναγερμοί, δυστυχώς θα αποτελούν μόνιμο φαινόμενο, που μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει οικονομία και καταναλωτές.
Τα συμπεράσματα των Ημερίδων που πρόσφατα διοργάνωσαν δύο (2) σωματεία μέλη της ΓΕΝΟΠ, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην Κοζάνη και ΕΤΕ/ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, έρχονται να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κατάσταση που αφορά τους λιγνίτες και δεν αφήνουν περιθώρια άλλων σκέψεων παρά μόνο προτρέπουν στην πλήρη στήριξη του εθνικού καυσίμου, στην συστηματική και εξ ολοκλήρου εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων.
Σήμερα λοιπόν που:
- οι αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο έχουν δώσει στον λιγνίτη το ρόλο του ¨κομπάρσου¨
- ο λιγνίτης υφίσταται προκλητική και άνιση μεταχείριση σε σχέση με καύσιμα όπως το Φυσικό Αέριο (είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ στο παρελθόν οι μονάδες ΦΑ πληρώνονταν αδρά για να βρίσκονται σε κατάσταση «stand by» μέσω τον Αποδεικτικών Διασφάλισης Ισχύος, σήμερα που στην κατάσταση αυτή – δηλαδή «stand by”» – βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες, δεν εμπίπτουν σε κανένα τέτοιο καθεστώς)
- ο λιγνίτης έχει γίνει το «μαύρο πρόβατο» που βρίσκεται μόνιμα στο «στόμα του λύκου» ο οποίος παίρνει σάρκα και οστά στο όνομα πολλών και διαφόρων πράσινων ΜΚΟ που τον έχουν ωθήσει στο πυρ το εξώτερον, οραματιζόμενοι και επικαλούμενοι έναν φανταστικό κόσμο όπου οι ανάγκες σε Η/Ε θα καλύπτονται στο 100% από ΑΠΕ (αλήθεια, τι έχουν να πουν σήμερα όλοι αυτοί για τον «πορτοκαλί συναγερμό» που χτυπά επίμονα και κινδυνεύει να «ρίξει» το σύστημα οδηγώντας σε black out; Να υποθέσουμε ότι τα «επιλεκτικά αυτιά» τους δεν τον ακούνε ή αν τον ακούνε, νομίζουν ότι είναι Χριστουγεννιάτικες καμπάνες;),
ο λιγνίτης – ω του θαύματος – είναι αυτός που θα σώσει και πάλι την κατάσταση, αποκαθιστώντας την ισορροπία και αποτρέποντας τα χειρότερα. Ναι, αυτός ο ¨βρώμικος¨ και σφόδρα απαξιωθείς λιγνίτης.
Για μια ακόμα φορά καθίσταται ξεκάθαρο ότι, η λειτουργία των μονάδων βάσης και η ασφάλεια που μπορούν να προσφέρουν στο σύστημα της χώρας, επιβεβαιώνουν την πάγια θέση της Ομοσπονδίας για την μεγάλη ανάγκη προστασίας του Εθνικού μας καυσίμου, του καυσίμου δηλαδή που «έβαλε πλάτες» όσες φορές οι συναγερμοί χτυπούσαν πορτοκαλί ή κόκκινο και απέτρεψε black outs, διαχρονικά.
Γραφείο Τύπου