Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) καθιέρωσαν πριν από 40 και πλέον χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να υπενθυμίζουν σε όλους μας την ευθύνη που έχουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον του πλανήτη μας.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουν αποδείξει πολλές φορές την ευαισθησία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, δημόσια και ξεκάθαρα.

Όπως ξεκάθαρη είναι και η προσήλωση της ίδιας της ΔΕΗ στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα όχι μόνο στα λόγια αλλά έμπρακτα: Mε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και έργα εκσυγχρονισμού σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες (ηλεκτροστατικά φίλτρα κλπ). Η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 δείχνει τη συνέπεια του Ομίλου ΔΕΗ καθώς στη νέα μονάδα ενσωματώνονται οι πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και σε πλήρη εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (λιγότερη κατανάλωση λιγνίτη και μειωμένες εκπομπές CO2).

Η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη είναι αναγκαία για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρα μας και μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στην εθνική οικονομία με την πλήρη αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Άλλωστε, η χώρα μας είτε λόγω των περιορισμών της εθνικής νομοθεσίας , είτε λόγω των εγκληματικών λαθών του πρόσφατου παρελθόντος, είναι υποχρεωμένη να έχει μειωμένη παραγωγή την ίδια στιγμή που γειτονικές χώρες (ακόμα και χώρες της ΕΕ) παράγουν και εξάγουν τεράστιες ποσότητες από λιγνιτικές μονάδες, χωρίς τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς της Ελλάδας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ είναι μια ακόμη ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι η πρώτη επιχείρηση στη Ευρώπη που επένδυσε έμπρακτα στην προστασία του Περιβάλλοντος ήταν η ΔΕΗ κατασκευάζοντας το πρώτο αιολικό και το πρώτο φωτοβολταικο πάρκο (Κύθνος).

Και βέβαια για αυτή την υστέρηση της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεωσίμων Πηγών (Α.Π.Ε.) ευθύνονται οι  κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών που σχεδόν είχαν απαγορεύσει στη δημόσια επιχείρηση τις επενδύσεις σε ΑΠΕ !

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο