Τιμή και δόξα στους ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ αγωνιστές της «Μάχης της Ηλεκτρικής»

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, αποτίνουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στη «Μάχη της Ηλεκτρικής» στο Κερατσίνι, την 13η Οκτωβρίου 1944 και όλους εκείνους που πολεμώντας τους ναζιστές κατακτητές, αγωνίστηκαν για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και ολόκληρης της Αττικής.

Την ημέρα που η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερωνόταν από τη γερμανική κατοχή, οι Γερμανοί είχαν κουβαλήσει μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών για να ανατινάξουν το  εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της «Πάουερ» στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου, ώστε να καταφέρουν καίριο πλήγμα στις νευραλγικές υποδομές ηλεκτροδότησης της Αττικής. Ωστόσο, το σχέδιό τους απετράπη χάρη στην έγκαιρη δράση των μαχητών του ΕΛΑΣ της περιοχής και των ίδιων των εργατών της «Ηλεκτρικής».

Για τη νίκη αυτή θυσιάστηκαν 11 Ελληνόπουλα: Γεωργιάδης Νικόλαος (εργάτης της Ηλεκτρικής), Γκιόρδας Γεώργιος, Ηλιόπουλος Ιωάννης, Καλαποθάκος Αντώνιος (εργάτης της Ηλεκτρικής και γραμματέας της εργοστασιακής οργάνωσης του ΕΑΜ), Κοσμίδης Παναγιώτης, Κούνουπας Ανδρέας, Μαργαρώνης Δημήτριος, Μαυρομάτης Παναγιώτης, Μεγγίσογλου Γρηγόριος, Παπάζογλου Συρίγος, Τοροσιάδης Ακρίτας.

Αιωνία η μνήμη των πεσόντων ηρώων μας. Τιμή και δόξα στους ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ αγωνιστές της «Μάχης της Ηλεκτρικής», που άφησαν την θυσία τους ως παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο