Κόντρα στη διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εργάζεται ο «εκλεκτός» της και διορισμένος από αυτήν Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς.

Οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου για τον «κεντρικό στόχο της κυβέρνησης» δηλαδή την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, μάλλον δεν ακούγονται στην έδρα της θυγατρικής της ΔΕΗ καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες υποχρεώνει –με την απειλή της απόλυσης στην αντίθετη περίπτωση- τους προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ υπαλλήλους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι συμβάσεις (ικανές να προκαλέσουν τη ζήλεια του πλέον νεοφιλεύθερου εργοδότη) που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι περιλαμβάνουν 26 υποχρεώσεις έναντι της εταιρίας ενώ η τελευταία ως εργοδότης διατηρεί και επιπλέον τρία (3) δικαιώματα.

Είναι οξύμωρο σε έναν Όμιλο όπως η ΔΕΗ ΑΕ όπου εφαρμόζονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ισχύει Κανονισμός Προσωπικού να υπάρχει θυγατρική εταιρία του Ομίλου στην οποία δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο!

Και αυτό με την απόλυτη ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΔΕΗ ΑΕ , στις οποίες Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι το ίδιο πρόσωπο.

Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Η. Μοναχολιάς κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέφρασε την αντίθεσή του (σχεδόν μένος) στο καθεστώς των ΣΣΕ αλλά και στο (κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα) συνδικαλιστικό δικαίωμα ενώ αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καθώς και με τα πρωτοβάθμια σωματεία της στα οποία ανήκουν ,από την πρώτη στιγμή, οι εργαζόμενοι της εταιρίας, δηλώνοντας ότι θα συζητά με τους εργαζόμενους.

Καλούμε τους υπουργούς Εργασίας κα Ε.Αχτσιόγλου και Ενέργειας κ.Γ.Σταθάκη να τοποθετηθούν και βεβαίως να απαντήσουν ευθέως εάν υιοθετούν τις πρακτικές της διοίκησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να διευκρινίσει εάν τελικά υιοθετεί τις θέσεις του ΔΝΤ με την προώθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ρυθμίσεων που θυμίζουν «εργασιακό Μεσαίωνα» ή εάν επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες το ρόλο του πειραματόζωου για τις μελλοντικές ρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα.

Εκτός εάν οι συγκεκριμένες πρακτικές είναι ένα ακόμη «επεισόδιο διγλωσσίας»…

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο