Ομιλία Προέδρου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη

στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ

                   Καλημέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΔΔΗΕ, κύριε Πρόεδρε της ΑΔΜΗΕ, κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΑΔΜΗΕ, κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., κύριοι γενικοί διευθυντές, κύριοι μέτοχοι, αγαπητοί συνάδελφοι, αναλαμβάνοντας πριν από 20 μέρες τα καθήκοντα του Προέδρου της Ομοσπονδίας στο μεγαλύτερο συνδικάτο, στο μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, όλους τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη τους.

Δεσμευόμενος βέβαια ότι θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να μην τους απογοητεύσω. Χαιρετίζω τη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων, με την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων του ομίλου ΔΕΗ για το μέλλον. Εύχομαι η ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από την πλευρά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των πολιτικών αρχηγών ως εντολή του λαού για σύναψη της συμφωνίας που προέκυψε πριν από μερικές ώρες με τους δανειστές, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της χώρας να είναι η ενδεδειγμένη.

Έτσι κι αλλιώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας καταθέτοντας όμως την έντονη διαφωνία μας για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών με τις οποίες συνειδητά διαφωνούμε και δηλώνουμε ότι θα συγκρουστούμε.

Μιλώ έχοντας στη σκέψη μου τους χιλιάδες συναδέλφους μας που αυτή τη στιγμή εργάζονται σκληρά σε όλα τα πόστα των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ, για να απολαμβάνουν οι καταναλωτές το πολυτιμότερο ίσως αγαθό της σύγχρονης κοινωνίας που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, βεβαίως σε προσιτές στιγμές.

Η αλήθεια είναι ότι η χρονική συγκυρία καθιστά το παραπάνω εγχείρημα πολύ δύσκολο. Ωστόσο είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πριν από ένα χρόνο, η τότε κυβέρνηση υιοθετώντας αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πρακτικές, αφού για να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων και της κοινωνίας ολόκληρης του ελληνικού λαού, χρησιμοποίησε 51 πρόθυμους – εντός εισαγωγικών – βουλευτές στο θερινό τμήμα της Βουλής και ταυτόχρονα επέβαλε επίταξη των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων του Ομίλου ΔΕΗ.

Ψήφισε τους νόμους 4237 και 4273 για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ αντίστοιχα. Στο σημείο αυτό ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, για άλλη μια φορά θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τόσο τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τον κ. Λαφαζάνη, όσο και τον Πρωθυπουργό της χώρας για την άρση της επίταξης και ταυτόχρονα για τις εκπεφρασμένες θέσεις τους σε ότι αφορά τη ΔΕΗ που είναι ταυτόσημες οι θέσεις της κυβέρνησης με αυτές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν αδιάλειπτα οι καταναλωτές και ότι η ΔΕΗ είναι η επιχείρηση στην υπηρεσία του πολίτη και δεν εκποιείται.

Η απαίτηση όμως και ο εκβιασμός των δανειστών για τη διάσπαση στην ουσία της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας, προκειμένου να επέλθει η συγκεκριμένη συμφωνία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και αυτό όχι βέβαια από μια συντεχνιακή προσέγγιση. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί από καμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, πολλώ δε μάλλον όταν η επιλογή του μοντέλου ITO, προέκυψε μέσω από το νόμο 4001 του 2011, ο οποίος ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση για να εναρμονιστεί η χώρα μας με την οδηγία 72 του 2009.

Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί να ακυρώσει την προσπάθεια των δανειστών για τη διάλυση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας προστατεύοντας τόσο τους εργαζομένους, όσο και την περιουσία μας, μαζί με τους συνταξιούχους, που ως γνωστόν είναι ενσωματωμένοι μέσα στην περιουσία της επιχείρησης.

Στην ίδια λογική κινούνται και τα ΑΔΙ, ενώ η υιοθέτηση προϊόντων ΝΟΜΕ, εάν δεν διασφαλίζει τιμές εκκίνησης πάνω από το κόστος συν ένα εύλογο κέρδος, είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει την επιχείρηση ζημιογόνα και μη βιώσιμη.

Έτσι η ΔΕΗ μη έχοντας άλλο τρόπο θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην αύξηση των τιμολογίων σε βάρος προφανώς των καταναλωτών αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που στόχο είχε τη μείωση των τιμών προς τους καταναλωτές, απέτυχε παταγωδώς με δεδομένο ότι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα τιμολόγια έχουν διπλασιαστεί και πολλές φορές σε πολλές χώρες έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Το ζητούμενο σήμερα είναι με ποιο τρόπο εμείς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την εταιρεία βιώσιμη στην υπηρεσία του καταναλωτή, όπως προαναφέραμε. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι ο όμιλος ΔΕΗ μετά από 65 χρόνια λειτουργίας βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση από την ίδρυσή της.

Τα οικονομικά μεγέθη δυστυχώς μιλούν από μόνα τους και πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μας. Κυβέρνηση, μέτοχοι, διοίκηση, συνδικάτο, εργαζόμενοι και καταναλωτές. Όταν οι συνολικές πωλήσεις, ο τζίρος δηλαδή, στις 31 Δεκεμβρίου έτσι όπως ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα επίσημα αποτελέσματα, ήταν 5 δισεκατομμύρια 863 εκατομμύρια και το σύνολο των καθαρών χρεών σχεδόν 5 δισεκατομμύρια. Για την ακρίβεια 4.991. Και τα ληξιπρόθεσμα 1.709, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 174 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν όλοι πια μπορεί να είναι η πιστοληπτική ικανότητα μιας τέτοιας επιχείρησης. Στο σημείο αυτό βεβαίως να επισημάνουμε ότι επικροτούμε ως ΓΕΝΟΠ την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας για τις νέες ρυθμίσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ευελπιστούμε να αποδώσουν τα προσδοκώμενα.

Ωστόσο απαιτούνται ανάλογες πρωτοβουλίες που θα λύσουν οριστικά το θέμα της διακοψιμότητας και τις οφειλές ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Μας βρίσκει όμως κ. Πρόεδρε, κάθετα αντίθετους η απόφασή σας για την παραπομπή των διαφορών της εταιρείας με τη ΛΑΡΚΟ στη διαιτησία.

Θεωρούμε ότι έτσι δεν προστατεύονται τα συμφέροντα της επιχείρησης και συμφωνούμε απόλυτα με τη στάση των εκπροσώπων μας στο Δ.Σ. που καταψήφισαν τη συγκεκριμένη εισήγηση. Εύχομαι όμως τα αποτελέσματα της διαιτησίας αυτή τη φορά να μην είναι αντίστοιχα με την περίπτωση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ. Εκτός εάν η επιλογή σας για την προσφυγή στη διαιτησία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι και αυτή μια επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο, εκτός βέβαια από το κομμάτι των δαπανών μισθοδοσίας.

Κύριε Πρόεδρε, παρ’ όλες αυτές τις αντιξοότητες αν παρακολουθήσει κανείς και αγαπητοί συνάδελφοι την πορεία της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια, θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια επιχείρηση θαύμα, αφού καταφέρνει να είναι κερδοφόρα, να διανέμει μερίσματα, όπως είναι η σημερινή απόφαση και να επενδύει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, καταρρίπτοντας το μύθο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ειδικά σήμερα που είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να θεμελιώσουμε τη μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια, ύψους 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μονάδα Πτολεμαϊδα 5 θα είναι η ναυαρχίδα της επιχείρησης για τα επόμενα 40 χρόνια. Θα εξασφαλίσει την αυτάρκεια και την επάρκεια ισχύος στη χώρα μας, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά και στην οικονομική ανάπτυξη της επιχείρησης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα συμφέροντα ανταγωνιστών μας χρησιμοποιώντας τους καιροσκόπους έτσι όπως συνηθίζω να λέω, εντός και εκτός των τειχών, προσπαθούν να ακυρώσουν τη συγκεκριμένη επένδυση.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, προφανώς και το θαύμα που περιέγραψα, το γνωρίζετε καλύτερα ενδεχομένως και από εμένα, έχει την εξήγησή του. Οφείλεται κατ’ αρχήν στο εθνικό μας καύσιμο το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά μας εργοστάσια, αλλά κυρίως οφείλεται στο αξιόμαχο του προσωπικού.

Από τον πιο απλό εργάτη μέχρι την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, αποδεικνύουμε καθημερινά τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή μας στον ιστορικό ρόλο και την κοινωνική αποστολή της ΔΕΗ με τίμημα πολλές φορές την ίδια μας τη ζωή σε αυτό το στημένο από τα συμφέροντα πόλεμο με δεδομένο την τεράστια έλλειψη προσωπικού σε όλες τις εταιρείες του ομίλου.

Θυμίζω ότι το 1994 το προσωπικό ήταν 34.700 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα κοντά στις 18.000. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους σχολιασμό. Το παράδοξο είναι πως σε μια τέτοια επιχείρηση που δεν επιβαρύνει και δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η οποία λειτουργεί ως γνωστό στον ανταγωνισμό, είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου, τις επιβάλλεται με νόμο η απαγόρευση των προσλήψεων.

Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα. Στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων που διαθέτει δύο από τα μεγαλύτερα σκαπτικά μηχανήματα στην Ευρώπη, ο χειριστής του ενός έφυγε ξαφνικά από τη ζωή συνεπεία εργατικού ατυχήματος. Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Είναι μακρύς ο κατάλογος των θανατηφόρων ατυχημάτων στην οικογένεια της ΔΕΗ.

Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι με την ένταξη του κλάδου υγείας και πρόνοιας στον ΕΟΠΥΥ, το σημερινό ΠΕΔΥ, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι παραπάνω περιπτώσεις ως εργατικά ατυχήματα, αφού καταργήθηκε η σχετική επιτροπή.

Η απαγόρευση των προσλήψεων που επέβαλε με νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί στη μη λειτουργία του σκαπτικού μηχανήματος.

Ένα δεύτερο παράδειγμα πολύ σημαντικό. Περισσότεροι από 10 καδοφόροι εκσκαφείς με δυνατότητα εκσκαφής και διακίνησης περισσότερους από 8.000 τόνους την ώρα, αυτή τη στιγμή είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι το 82% της εκσκαφής και διακίνησης αγόνων στα ορυχεία γίνεται από τρίτους, ενώ αντίστοιχη διακίνηση και εκσκαφή λιγνίτη ξεπερνά το 50%.

Αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Τα ίδια και ενδεχομένως χειρότερα συμβαίνουν στη Γενική Διεύθυνση παραγωγής, τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας, τη διανομή, τη μεταφορά, εν κατακλείδι σε ολόκληρο τον Όμιλο της ΔΕΗ.

Επιτακτική ανάγκη είναι η κατάργηση εδώ και τώρα του νόμου περί απαγόρευσης των προσλήψεων στον Όμιλο ΔΕΗ. Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το εναπομείναν προσωπικό, όπως γνωρίζετε, έχουν επιβληθεί τεράστιες μειώσεις στη μισθοδοσία. Μειώσεις που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Από την ημερομηνία εφαρμογής του 4024, το Νοέμβριο του 2011, έχουν κλαπεί από τις τσέπες των εργαζομένων περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να πάνε αλήθεια πού; Εκεί που έχετε δηλώσει πρόσφατα κ. Πρόεδρε και διαβάζω αυτούσια τη δήλωσή σας:

«Το σημαντικό μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης δαπανών από τη μείωση μισθοδοσίας και των ελεγχόμενων δαπανών, εξανεμίστηκε από ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα, ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους, τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος και λοιπές στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν συνάδουν με τη λειτουργία μιας υγιούς ελεύθερης αγοράς.

Υπογραμμίζουμε ότι εάν η ανωτέρω εξοικονόμηση είχε πρωτίστως περάσεις την κατανάλωση, μειώνοντας ανάλογα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι επιπτώσεις στη χειμαζόμενη οικονομία θα ήταν εξαιρετικά ευεργετικές και αφ’ ετέρου ο βαθμός εισπραξιμότητας για τη ΔΕΗ θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερος».

Συμφωνούμε κ. Πρόεδρε στο απόλυτο με την παραπάνω δήλωση. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι μέτοχοι, αγαπητοί συνάδελφοι, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της, κυρίως όμως οι εργαζόμενοι, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, έχουμε να δηλώσουμε το εξής: δεν φιλοδοξούμε στην άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2009. Ούτε είναι στις προτεραιότητές μας μια τυφλή σύγκρουση αυτή τη στιγμή με την κυβέρνηση και με τη διοίκηση της ΔΕΗ για μισθολογικά θέματα.

Ήμασταν και είμαστε αλληλέγγυοι με τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Άλλωστε εάν παρατηρήσει κανείς πόσες και ποιες είναι οι εισφορές που παρακρατούνται από τη μισθοδοσία μας υπέρ αλληλεγγύης, διαχρονικά θα καταλάβει τι εννοώ.

Αυτό όμως που μας θυμώνει, μας αγανακτεί, είναι ο χαρακτηρισμός του προνομιούχου, σε εισαγωγικά βεβαίως. Είναι η αήθης επίθεση που δεχόμαστε από αυτούς που ευαγγελίζονται τον κοινωνικό αυτοματισμό. Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και η πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της, υλοποιώντας την απόφαση του Διοικητικού μας συμβουλίου, προχώρησε στην υπογραφή μιας νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης.

Μια σύμβαση που η διαπραγμάτευσή της ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2015. Μια σύμβαση για την οποία κατηγορήθηκε τόσο η ΓΕΝΟΠ και όσο η απερχόμενη διοίκηση της επιχείρησης.

Μια σύμβαση που στοχοποιήθηκε στο σύνολό της από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα την κατάργησή της χρεώνοντάς μας κοινωνική αναλγησία.

Κύριε Πρόεδρε, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ανταποκρινόμενοι πλήρως στο αίτημά του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεσμεύεται να προτείνει και είμαστε βέβαιοι ότι τα σωματεία που συνυπέγραψαν την ΕΣΕΕ, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι του Ομίλου, θα υιοθετήσουν την πρότασή μας, προσφέροντας μέρος των αναδρομικών που τους οφείλει σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Επί του πρακτέου όμως κ. Πρόεδρε, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θεωρεί αδικαιολόγητη την τετράμηνη και πλέον καθυστέρηση για την υλοποίηση της εν λόγω σύμβασης στο σύνολό της και προφανώς επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Είναι αδιανόητο σε εργαζομένους που τους επιβλήθηκαν μειώσεις της τάξεως των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατάφεραν να κρατήσουν όρθια την επιχείρηση προσαρμοζόμενοι στις αντίξοες συνθήκες που γνώρισε ποτέ η ΔΕΗ, να μην υλοποιούμε τη σύμβαση. Τις αμέσως επόμενες μέρες είναι απαραίτητο να εργαστούμε από κοινού για να αρθούν οι αδικίες και οι στρεβλώσεις του μισθολογίου μας, ενώ μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου από τον φορέα ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ σημερινό, φορέα ασφάλισης υγείας του Ομίλου ΔΕΗ που θα παρέχει σε όλους τους ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, μαζί με τις οικογένειές τους πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Εύχομαι το εγχείρημα αυτό που προσπαθούμε από κοινού να πετύχει. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί μέτοχοι, γνωρίζετε ότι η εφαρμογή του 4024 σε συνδυασμό με τον 3833, που ορίζει το ανώτατο όριο αποδοχών, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη μισθοδοσία του προσωπικού με αποτέλεσμα την ισοπέδωσή της, η οποία δεν υπηρετεί την κανονικότητα.

Δεν είναι φυσιολογικό οι αποδοχές του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας να είναι μικρότερες από αυτές του τεχνίτη. Και είναι αφύσικο ο Διευθυντής μιας Υπηρεσιακής Μονάδας να αμείβεται λιγότερο από τον υφιστάμενό του. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υποστηρίζει ότι άμεσα πρέπει να συνεργαστούμε για να αποδείξουμε, δυστυχώς για άλλη μια φορά στα συναρμόδια υπουργεία το αυτονόητο.

Ξεπερνά κάθε όριο λογικής το γεγονός ότι μια ερμηνευτική εγκύκλιος από κάποιον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου, μπορεί να ανατρέψει τη φιλοσοφία ενός νόμου. Δεν είναι δυνατόν ο νομοθέτης να θεωρεί ότι ένας εργαζόμενος που δουλεύει 40 ώρες την εβδομάδα σε ωράριο ημέρας, μπορεί να αμείβεται το ίδιο με έναν εργαζόμενο που υποχρεωτικά δουλεύει 63 ώρες την εβδομάδα τις οποίες μάλιστα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται νυχτερινά, Κυριακές, Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, γενικά οι αργίες.

Δεν είναι δυνατόν ο νομοθέτης να εντάσσει στην έννοια των πάσης φύσεως αποδοχών τους εργαζόμενους της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας που δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα, 30 μέρες το μήνα, 365 μέρες το χρόνο, που πολλές φορές αντιμετωπίζουν θεομηνίες, έκτακτα γεγονότα, ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις οποίες θυμίζω σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει δια νόμου κρατική ενίσχυση.

Κύριε Πρόεδρε και κύριοι μέτοχοι, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά στην προοπτική επαναλειτουργίας της Μονάδας Πτολεμαϊδα 3.

Την ίδια αναφορά πραγματοποίησα και ως Πρόεδρος πριν από μερικούς μήνες στο συνδικάτο Σπάρτακος στην Πτολεμαϊδα, αδιαφορώντας για το πολιτικοσυνδικαλιστικό κόστος. Το ίδιο θα επιχειρήσω και σήμερα.

Η πρόταση για επαναλειτουργία της Μονάδας Πτολεμαϊδα 3 κατά την ταπεινή μου άποψη, αντίκεινται στα συμφέροντα της επιχείρησης και τολμώ να πω ότι εξυπηρετεί δυστυχώς μόνο μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Παρ’ ότι κατάγομαι από την περιοχή και θα μπορούσα να προσεγγίσω το ζήτημα με τοπικιστικά χαρακτηριστικά, θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η επιχείρηση, δεν μπορεί να σπαταλήσει ούτε ένα ευρώ. Το αίτημα του Υπουργείου για αδειοδότηση εκ νέου της Πτολεμαϊδας 3 και ένταξή της στο ΜΕΣΜΕ, ή σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης λειτουργίας από 1/1/16 όταν η χώρα μας έχει ενημερώσει με σχετική επιστολή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Ιανουαρίου 2014 για τον κατάλογο των μονάδων που θα ενταχθούν στα άρθρα 32 και 33, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι γίνεται κάτω από πιέσεις της τοπικής κοινωνίας και δυστυχώς μερίδας των εργαζομένων.

Η επίκληση του Δήμου Εορδαίας ότι η παροχή θερμικής ενέργειας από τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς επαρκεί οριακά για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης της πόλης και άρα πρέπει να επαναλειτουργήσει ο ΑΗΣ Πτολεμαϊδος, ανεξαρτήτου τιμήματος, θα πρέπει να απορριφθεί από τη ΔΕΗ για οικονομοτεχνικούς λόγους, αφού θα χρειάζεται να λειτουργεί μόνο για λίγες ώρες προφανώς σε συνθήκες ολικού παγετού.

Είμαι βέβαιος ότι η επιχείρηση θα μπορούσε στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να αναλάβει ένα μέρος του κόστους του καυσίμου που χρειάζονται οι καυστήρες της ΔΕΤΗΠ για εκείνες τις ώρες της βαρυχειμωνιάς που δεν θα επαρκεί η θερμική ενέργεια από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς. Ή έστω, όπως έχω ακούσει ότι συζητιέται, να εξεταστεί η δυνατότητα διασύνδεσης ή σύνδεσης της ΔΕΤΗΠ με τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Αδυνατώ να αντιληφθώ πως η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής ανεξάρτητα εάν πιέζεται, σκέφτεται να επαναλειτουργήσει μια μονάδα ονομαστικής ισχύος 125 μεγαβάτ, η οποία για να παράξει μόλις 80 μεγαβάτ, απαιτείται η λειτουργία ενός καυστήρα σε μόνιμη βάση.

Τολμώ να πω ότι ένα από τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς της 9ης Νοεμβρίου οφείλεται και στο τελευταίο γεγονός. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πόση ήταν η κατανάλωση πετρελαίου στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδος σε χρονικό διάστημα ενός έτους, συγκρινόμενοι με τους άλλους σταθμούς της περιοχής. Από την άλλη η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων θα χρειαστεί και πότε το κοίτασμα κάτω από το χώρο που καταλαμβάνει το συγκρότημα του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας;

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους που δεν είναι της ώρας να αναλύσω, θεωρώ ότι πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε η καταστροφική πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδος να τη μετατρέψουμε σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, κύριοι πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι των άλλων εταιρειών του Ομίλου, θέλω να σταθώ σε κάτι πολύ σημαντικό. Η νέα πολιτική ηγεσία της χώρας επέλεξε εσάς να ορίσει επικεφαλής των διοικήσεων των εταιρειών του Ομίλου της ΔΕΗ. Ανθρώπους και στελέχη δηλαδή από τα σπλάχνα της εταιρείας, από την οικογένεια της ΔΕΗ. Δεν εξαιρώ ούτε εσάς κ. Χατζηαργυρίου, γιατί είστε πολλά χρόνια σε αυτό το μετερίζι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προκάτοχοί σας δεν αγωνίστηκαν για την ανάπτυξη της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Αναπόδραστη όμως αλήθεια είναι ότι στη νέα εποχή που διανύουμε, αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός και η μεταρρυθμιστική πορεία της επιχείρησης.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού διατηρώντας όμως τους διακριτούς μας ρόλους, τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τα σωματεία μέλη της και οι εργαζόμενοι σε αυτό το εγχείρημα, δηλώνουμε ενεργά παρόν, αρκεί εσείς να το θελήσετε και να το τολμήσετε.

Σας ευχαριστώ.

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο