Αθήνα, 21 Ιουνίου 2016

Συναδέλφισσες, -φοι

Σε λίγες μέρες στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων μετά από πολύ μεγάλες περιπέτειες ξεκινά η διαδικασία αποκοπής του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ Α.Ε.

Για να είμαι δίκαιος και αντικειμενικός και κατ’ επέκταση για να έχω το ηθικό ανάστημα να είμαι επικριτικός και καυστικός εκεί που πρέπει, οφείλω να ομολογήσω ότι ο σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης, εάν και εφόσον εξελιχθεί έτσι, συγκριτικά με τα όσα μεθόδευε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι καλύτερος. Είναι καλύτερος γιατί άλλο πράγμα είναι το 66% του ΑΔΜΗΕ να είναι στους ιδιώτες και εντελώς άλλο το  51% να ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Παρά ταύτα όμως, διαφώνησα και διαφωνώ κάθετα και ριζικά με κάθε διαδικασία αποκοπής του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ Α.Ε.,

  • γιατί η απόφαση της κυβέρνησης (όπως και των προηγούμενων) δεν επιβάλλεται από καμία απολύτως οδηγία της Ε.Ε. Απεναντίας, εδώ και 5 χρόνια, έχουμε εναρμονισθεί πλήρως με τα όσα προβλέπει η Οδηγία 72 μέσω του μοντέλου IΤΟ.

Η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ γίνεται κατ’ απαίτηση των τοκογλύφων δανειστών που χωρίς προσχήματα εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν να πετύχουν αυτό που δεν κατάφεραν πριν από μερικά χρόνια.

Είναι ντροπή και απαράδεκτο το ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις τους.

  • γιατί η απόφαση αυτή θα ζημιώσει τη ΔΕΗ Α.Ε. στερώντας της ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο με εξασφαλισμένη κερδοφορία (και μάλιστα με εντελώς θολό το πόσο και πότε θα αποζημιωθεί για αυτό).
  • γιατί ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι καλύτερες, δηλαδή όντως θέλει και σήμερα και αύριο και για όσο είναι στα πράγματα να κρατήσει το 51% στο ελληνικό δημόσιο, μη γελιόμαστε, η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, έστω και από μια επόμενη κυβέρνηση, φέρνει, την ιδιωτικοποίησή του πιο κοντά. Το είδαμε σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Η δε τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αυτό.
  • γιατί σε βάθος χρόνου ανησυχώ για το μέλλον των συναδέλφων μου στον ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, οφείλω να επισημάνω πέρα και ανεξάρτητα από το αν εγώ διαφωνώ, ότι το μοντέλο αποκοπής του ΑΔΜΗΕ που επιλέχθηκε είναι τόσο πολύπλοκο που εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους αποτυχίας που σε αυτή την περίπτωση, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πάμε στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του.

Ταπεινά η άποψή μου είναι ότι σε κάποια πράγματα το ρίσκο απαγορεύεται.

Συνάδελφισσες, -φοι

Για όλους αυτούς τους λόγους, ψήφισα κατά της εισαγωγής του θέματος στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα βρεθώ εκεί που χρόνια τώρα μου επιβάλλει η συνείδησή μου.

Νίκος Φωτόπουλος

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο