Κύριε Υπουργέ,

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε καν χίλιοι, αλλά 1,4 δις λόγοι επιβάλλουν ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ την θεσμοθέτηση του μηχανισμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, ενός μηχανισμού που -ως γνωστόν- διέπεται από το αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός για την εσωτερική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.
Με δεδομένο το γεγονός ότι ο νέος αυτός κανονισμός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει και δεν είναι άλλος από την πιθανότητα, η μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, να καταστεί προβληματική και κατά συνέπεια ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ, είναι μία ανάσα μακριά.
Όπως είναι γνωστό στα κράτη μέλη, η θέσπιση του μηχανισμού απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία δυστυχώς δεν έχει ακόμα κατατεθεί από το Υπουργείο στη Βουλή με αποτέλεσμα την υφιστάμενη δυσμενή κατάσταση.
Μία κατάσταση στο όνομα της οποίας διακυβεύονται, όχι μόνο οι περιβαλλοντικές διαστάσεις της εν λόγω επένδυσης, όχι μόνο η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης και πολλά άλλα, αλλά διακυβεύεται η ίδια η βιωσιμότητα της μονάδας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα έργο που ταυτίστηκε με την ανάπτυξη και την πρόοδο, ένα έργο που αποτέλεσε καύχημα και σημαία επίτευξης στόχων σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κινδυνεύει να μείνει ένα έργο χωρίς ρόλο και ουσία.

Κύριε Υπουργέ
Εκτιμώντας ότι η διαχρονική σας θέση «θα στηρίξουμε τη ΔΕΗ» και ο χαρακτηρισμός «ναυαρχίδα των λιγνιτικών μονάδων» που έχετε αποδώσει στην «Πτολεμαΐδα V», θα λειτουργήσουν ως καταλύτης έτσι ώστε να δρομολογήσετε έγκαιρα τα όσα απαιτούνται, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία που στην κυριολεξία θα δώσει «φιλί ζωής» στην πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα που αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή.

 

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο