Όπως είναι γνωστό είχε οριστεί για τη σημερινή δικάσιμο  της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020 η συζήτηση, ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, της αίτησης ακύρωσης της ΓΕΝΟΠ/ΚΗΕ και της ΠΟΣ/ΔΕΗ, για το ζήτημα της περικοπής της έκπτωσης του ειδικού τιμολογίου του προσωπικού και των συνταξιούχων της ΔΕΗ.

Στο αναλυτικό δικόγραφο της αίτησης ακύρωσης καθώς και στο δικόγραφο προσθέτων λόγων που καταθέσαμε ενώπιον του ΣτΕ προβάλλονται με πλήρη τεκμηρίωση λόγοι ακύρωσης της απόφασης για την περικοπή της έκπτωσης στο τιμολόγιο ρεύματος.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει η απόφαση της Κυβέρνησης να περικοπεί η συγκεκριμένη έκπτωση είναι αντισυνταγματική, ως ευθέως αντίθετη στην κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ αρχή της συλλογικής αυτονομίας (άρθρο 22 παράγραφος 2 Συντάγματος και άρθρο 11 της ΕΣΔΑ).

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται με παράνομες μονομερείς ενέργειες από την πλευρά του Κράτους και, κατ’ επέκταση, της ΔΕΗ (που προχώρησε στην περικοπή με απόφαση του ΔΣ της) να ανατραπούν συμφωνημένοι με ΣΣΕ όροι εργασίας.

Στους ανωτέρω βάσιμους ισχυρισμούς μας σχετικά με τον παράνομο και αντισυνταγματικό χαρακτήρα της ανωτέρω απόφασης περικοπής της έκπτωσης του ειδικού τιμολογίου, η ΔΕΗ δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα, μη προσκομίζοντας στο ΣτΕ φάκελο απόψεων και στοιχείων, ως όφειλε και παρά το γεγονός ότι είχε διαταχθεί προς τούτο από το Δικαστήριο.

Ως αποτέλεσμα, το Δικαστήριο ανέβαλε οίκοθεν τη συζήτηση της υπόθεσης για τη δικάσιμο της 16/03/2021 και πλέον αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις της ΔΕΗ για το ζήτημα. Εξυπακούεται ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει τα απαιτούμενα στοιχεία στο Δικαστήριο.

Η παραπάνω δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ είναι μία πρώτη ενέργεια, καθώς όπως έχει προαναγγελθεί από τη ΓΕΝΟΠ/ΚΗΕ και την ΠΟΣ/ΔΕΗ θα ακολουθήσει σειρά περαιτέρω δικαστικών και θεσμικών ενεργειών, για να αντιμετωπιστεί δραστικά και να ανατραπεί η πολλαπλώς παράνομη και αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση.

 

Γραφείο Τύπου

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο