Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα θέματα του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, για τα περισσότερα εκ των οποίων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων και σχεδόν ταυτόσημη προσέγγιση σε συγκεκριμένους τομείς.

Κοινή πεποίθηση και των δυο πλευρών είναι ότι η ΔΕΗ έχει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον Τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην Εθνική Οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε η δέσμευση για τη διατήρηση του ελέγχου του 51% του ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ επιβαρύνει μεσοπρόθεσμα τον Όμιλο ΔΕΗ ενώ για το αντίστοιχο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ εκτιμήθηκε πως η «λύση Σκουρλέτη», είναι η πλέον ενδεδειγμένη και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε.

Ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε το «ειδικό βάρος» που έχει ο λιγνίτης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πως παραμένει εθνικό καύσιμο ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της σχετικής αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε προωθήσει ο πρώην Υπουργός Π.ΕΝ. σχετικά με την διεκδίκηση των επιπλέον ωρών λειτουργίας για τους λιγνιτικούς σταθμούς που βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας, στη Δυτική Μακεδονία.

Σε ότι αφορά τα ΝΟΜΕ, ο κ. Γ. Σταθάκης αναγνώρισε τη βαρύτητα του θέματος και τη δυσμενή επίπτωση που έχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ για τη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει σχετικές επαφές και θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς έτσι ώστε η τιμή εκκίνησης να αντικατοπτρίζει  αντικειμενικότερα το κόστος.

Ακόμη, έγινε αναφορά στο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και στην ανάγκη σχεδιασμού μέτρων και ενεργειών ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς όμως αυτό να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέφρασε την ελπίδα ότι και με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Π.ΕΝ. θα αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας στη βάση της τακτικής ενημέρωσης και της ειλικρίνειας, χωρίς αιφνιδιασμούς.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο