Την ουσιαστικότητα και σπουδαιότητα των ζητημάτων:

  • Επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο
  • Την παράταση λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και των δύο του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας για την χρονική περίοδο 1.1.2016 – 31.12.2023 επί 32.000 ώρες αντί 17.500 έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένας ακόμα παράγοντας που θα βάλει ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή
  • Την κατάργηση του τέλους λιγνίτη σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό Αέριο,

που τέθηκαν στην τελευταία συνάντηση μεταξύ ΓΕΝΟΠ, Σωματείων μελών της και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επικύρωσε η θετική ανταπόκριση που έτυχαν τα εν λόγω ζητήματα από τον  Υπουργό ΠΕΝ, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης.

Μία συνάντηση που δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε έπειτα από απαίτηση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων, προκειμένου να τεθούν στην πολιτική ηγεσία όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους,  τη ΔΕΗ και την ενέργεια και είχαν αρχικώς συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο.

Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας, των Σωματείων μελών της, των εκπροσωπών των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ κυρίους Π. Καραλευθέρη και Ν. Φωτόπουλο, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κοζάνης κ. Π. Πλακεντά, των Βουλευτών της Π.Ε. Κοζάνης κυρίους Γ. Ντζιμάνη, Μ. Δημητριάδη και Γ. Θεοφύλακτου (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρέστη και εκπρόσωπος του Βουλευτή της Ν.Δ κ.Γ. Κασαπίδη και του κόμματος των ΑΝΕΛ.

Με τη ταύτιση θέσεων και την θετική πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών να αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων, ο απόηχος -μέσα στο γενικότερο βαρύ κλίμα που αυτή την ώρα περιβάλλει τη ΔΕΗ- αφήνει πλέον περισσότερο αισιόδοξα μηνύματα που σχετίζονται με καίρια/πρωταρχικά θέματα, όπως είναι η ανάγκη στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής προκειμένου να αποτραπεί η βίαιη αποβιομηχάνιση, ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής και τα καταστροφικά παρελκόμενα αυτού.

Απόδειξη του θετικού και εποικοδομητικού κλίματος και διαλόγου,  αποτελεί η δέσμευση του κ. Σκουρλέτη για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και εφαρμογή μέτρων που θα εστιάζουν στη διατήρηση του Δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή και η βιωσιμότητα της Επιχείρησης.

Σχετικά με το θέμα του Ιδιοκτησιακού Καθεστώτος και του Δημοσίου Χαρακτήρα της Επιχείρησης, είναι αξιοσημείωτη η αρνητική κριτική που έτυχε –από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση- η άποψη που εξέφρασε σχετικώς, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.

Περαιτέρω, ο Υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη κατάργησης του τέλους λιγνίτη, σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, καθώς και την ανάγκη της διεκδίκησης δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για τη ΔΕΗ.

Την ευρεία στήριξη που τυγχάνει ο αγώνας των εργαζόμενων από την τοπική κοινωνία, η οποία συντάσσεται με αυτόν αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που στοχεύει στην διατήρηση της ύπαρξης μίας ολόκληρης περιοχής, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης ενισχύοντας το αδιαπραγμάτευτο των θέσεων που έχουν εκφράσει η Περιφέρεια & τα Συνδικάτα, με το να επαναλάβει την απόφαση/πρόθεση να προχωρήσει σε θεσμική εκτροπή σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν διαχειριστεί τα θέματα της ΔΕΗ με τον τρόπο που έχουν ζητήσει η Περιφέρεια, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία.

Με τον κύριο Σκουρλέτη να δίνει ραντεβού (για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα) με τα Συνδικάτα και τους θεσμικούς φορείς στη Δυτική Μακεδονία, η Ομοσπονδία υπενθύμισε και επεσήμανε την διαχρονική ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος  στον Όμιλο ΔΕΗ, προκειμένου να  αποτρέψει τα όσα δυσμενή απαιτούν και επιβάλουν οι δανειστές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής ακριβώς της επαγρύπνησης, της ετοιμότητας και των σωστών χειρισμών, αποτελεί ο αγώνας του 2014 (Μικρή ΔΕΗ)  που αποτελεί οδηγό για την οργάνωση των επόμενων μαχών των εργαζόμενων.

Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

 

 

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο