Το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απέστειλε επιστολές στους Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δημάρχους και Μητροπολίτες των περιοχών όπου υπάρχουν δραστηριότητες και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ (ειδικά εκείνων που περιλαμβάνονται στο ν/σ για τη “μικρή ΔΕΗ”) καλώντας τους σε συστράτευση για την ακυρωση-απόσυρση του ν/σ.
Ειδικότερα, παραλήπτες της επιστολής είναι οι
Μητροπολίτες
Κοζάνης, Φλωρινας, Εδεσσας, Δράμας, Κομοτηνής, Αρτας, Μεγαλόπολης,
Περιφερειάρχες
Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Ανατ. Μακεδονίας -Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας
Δήμαρχοι
Κοζάνης, Εορδαίας, Φλωρινας, Αμυνταίου, Εδεσσας, Δράμας, Μεγαλόπολης, Αρτας, Πέλλας, Κομοτηνής, Αλιβερίου, Ιωαννίνων
(Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής)
ΘΕΜΑ: «Άμεση απόσυρση σχετικού νομοσχεδίου για δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας – Σχεδιασμός Πώληση ΑΔΜΗΕ»
Στη λογική της άκρατης ιδιωτικοποίησης των πάντων, η κυβέρνηση, με το σχέδιο Νόμου που έχει καταθέσει στην Βουλή για τη «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργεια», εκποιεί Δημόσια περιουσία εξυπηρετώντας την ντόπια και ξένη κερδοσκοπία σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας και των Ελλήνων καταναλωτών.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επάνω στα δύο κύρια και σημαντικά θέματα της ιδιωτικοποίησης των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και το σπάσιμο της ΔΕΗ, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου και έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να το αποσύρει δηλώνοντας ότι θα αντιπαλέψουμε με κάθε νομικό – συνδικαλιστικό μέσο ώστε να μην ψηφιστούν.
Πρόκειται για ένα σχέδιο Νόμου που δεν είναι ενταγμένο σε κάποιο μακροχρόνιο σχεδιασμό για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Παραδίδοντας σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τεράστιες εκτάσεις γης, πλούσιες σε κοιτάσματα λιγνίτη, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές με κίνδυνο δημιουργίας φεουδαρχικών καταστάσεων αφού οι εκτάσεις αυτές θα είναι ιδιοκτησία του όποιου αγοραστή προκύψει και δεν διασφαλίζεται η αποκατάσταση των ορυχείων και η επαναπόδοση, η επιστροφή των εκτάσεων αυτών στις τοπικές κοινωνίες για παραγωγικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Παραδίδουν κατά το δοκούν προς επίτευξη επιχειρηματικού κέρδους τη διαχείριση των νερών, ποταμών και λιμνών όταν είναι γνωστό ότι η εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών Σταθμών και μέσω αυτής η διαχείριση Υδάτινων Αποθεμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για το κοινωνικό σύνολο και την Εθνική οικονομία.
Συγκεκριμένα χαρίζουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη:
(i) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600MW
(ii) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330MW
(β) άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW
(γ) τα πάσης φύσεως δικαιώματα ΔΕΗ Α.Ε επί των παρακάτω λιγνιτικών παραχωρήσεων, τα οποία με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα εξασφαλίζουν παροχή καυσίμου για τη μακρόχρονη λειτουργία των παραπάνω λιγνιτικών μονάδων, ήτοι:
(i) του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς
(ii) του ορυχείου Κλειδιού
(iii) του ορυχείου Λόφων Μελίτης
(iv) των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ
(v) του ορυχείου Βεύη
(δ) οι κάτωθι υδροηλεκτρικές μονάδες:
(i) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW
(ii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW
(iii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW
(iv) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW
(v) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW
(ε) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκπροσωπώντας 20.000 εργαζόμενους μαζί με τα Σωματεία μέλη της θεωρούμε ότι:
- vΗ Η/Ε είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι (ειδικά οι πιο αδύναμοι) και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.
- vΟι προς πώληση υποδομές για την παραγωγή Η/Ε προήλθαν από το Ελληνικό λαό κι από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ και αποτελούν Εθνικό πλούτο και περιουσία όλων των Ελλήνων.
- vΘίγονται τα συμφέροντα της ΔΕΗ, των εργαζομένων, των ασφαλιστικών ταμείων, των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών και όλων των πολιτών.
- vΕκχωρείται Δημόσιος πλούτος στρατηγικής σημασίας σε ιδιώτες προς χάριν του οικονομικού κέρδους.
- vΠαραδίδονται κρίσιμης σημασίας «εργαλεία» για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.
- vΕκτίθεται η κοινωνία σε πολλαπλούς και μη αναστρέψιμους κινδύνους όπως α) Νέα τιμολογιακά δεδομένα με υποβάθμιση της ανάγκης διατήρησης και επέκτασης των κοινωνικών και των ειδικών τιμολογίων, β) η ασφάλεια των κατοίκων από φυσικά φαινόμενα (π.χ. διαχείριση των υδάτων σε περιόδους πλημμύρας), γ) εκτίθεται σε κίνδυνο ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας της οικονομίας στην πλέον κρίσιμη για την χώρα οικονομική και κοινωνική συγκυρία (επισφάλεια στο κόστος άρδευσης του αγροτικού τομέα, επισφάλεια για παροχή εκπτώσεων στα τιμολόγια Βιομηχανιών Υψηλής Τάσης), δ) εκτίθενται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και το έργο τους ως βορά, ώστε μέσω των μηχανισμών αμαύρωσης της εικόνας τους, να λεηλατηθούν τα δικαιώματά μας, εργασιακά και ιδιοκτησιακά επί της ΔΕΗ.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ε.Ε. έχει κρατήσει την ίδια στάση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία οι οποίες διατηρούν τον κρατικό έλεγχο στην Ηλεκτρική Ενέργεια.
Γιατί στην Ελλάδα και ειδικά στη ΔΕΗ υπάρχει έλλειμμα συμμόρφωσης προς τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για την αγορά Η/Ε τη στιγμή που η ΔΕΗ έχει συμμετοχή στη συνολική ζήτηση Η/Ε της τάξης του 65%; (το υπόλοιπο καλύπτεται από ιδιώτες ανεξάρτητους παραγωγούς).
Θεωρούμε ότι συμμερίζεστε, πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διακινδύνευσης για την παροχή προς την κοινωνία των κοινωφελών αγαθών, από τα οποία εξαρτάται όχι μόνο η ευημερία της αλλά και η ίδια η επιβίωσή της.
Ζητούμε την δική σας παρέμβαση για άμεση απόσυρση αυτού του Σχεδίου Νόμου και το σχεδιασμό της πώλησης ΑΔΜΗΕ.
Για τη ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η.-Κ.Η.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ. Ρέλιας Α. Καρράς